Update Positie-adviezen BE/NL en USA 29/10/2017


Inderdaad, het is een hele tijd windstil geweest rond onze twee voorbeeldportefeuilles. De reden daartoe was simpel. Als je met een trendstrategie uiteindelijk een paar goeie aandelen bij hun staart hebt is er weinig reden om daar elke week op terug te komen. Als posities goed evolueren, worden we uiteraard minder uitgestopt en is het ook niet nodig om nieuwe posities in te nemen. Maar wie de twee excellsheets tot nu toe volgde kon wel merken dat we op regelmatige basis de stoplosses van de openstaande posities hebben aangepast.


In deze update bekijken we de openstaande posities en gaan we de stoplosses gevoelig optrekken. En dat is ook de voornaamste reden van deze post. De laatste weken is de koers de beide portefeuilles sterk opgelopen. Vooral onze US-posities hebben een ongemeen sterke week achter de rug.


Neen, winst veilig stellen door zomaar te verkopen zullen we nooit doen maar het is wel een feit dat door de sterk opgelopen koers, het zeer moeilijk is om voor sommige aandelen technisch verantwoorde stops te vinden, zeker als je je - zoals we doen met de trendstrategie uit de voorbeeldportefeuilles - baseert op voornamelijk de weekgrafieken.


Align Technology Inc. (ALGN) is zo'n positie bijvoorbeeld. Bekijk deze weekgrafiek en merk hoe dit aandeel afgelopen week meer dan 17% is gestegen. Het aandeel werd in onze port opgenomen op 17 juli 2017 aan een prijs van 155.04$. De toenmalige totale aankoopsom vertegenwoordigde 16.74% van ons totaal beschikbaar beleggingskapitaal. De stoploss werd de laatste maal aangepast op 17 oktober en staat nu nog op 174.88$. Met een huidige slotkoers op 235.94$ zien we ons genoodzaakt de stoploss stevig aan te passen. De sterke koerswinst kwam er nadat het bedrijf uitpakte met zeer sterke kwartaalresultaten. Gevolg was dat de koers hierna opende met een ferme gap up (zie deze daggrafiek). Op de weekgrafiek zouden we - technisch gezien - nu de stoploss slechts optrekken tot net onder de 200$. Maar u voelt waarschijnlijk ook aan dat dat zelfs voor een langetermijn trendstrategie een te losse stop is. Als in het slechtste geval de markt sterk keert zouden we op die manier héél wat van de koerswinst aan onze neus zien voorbijgaan. Daarom baseren we ons voor de stoploss op de daggrafiek en zullen we de stoploss net onder de low van de laatste breakoutcandle plaatsen. Als de koers daaronder valt nemen we eieren voor ons geld en wordt de positie afgesloten.


Zelfde verhaal voor Microsoft Corp. (MSFT). Bekijk de koerswijziging op de daggrafiek, u ziet ongetwijfeld ook de enorme gap waarmee het aandeel op 27 oktober opende. Ook hier willen we niet het risico lopen dat de gap zich sluit en er een zeer groot stuk winst volledig verdampt. Dus ja, ook voor MSFT wordt de stoploss aangepast tot net onder de low van de laatste dagcandle.


De laatste openstaande US-positie betreft Royal Bank of Scotland (RBS). De prijs van het aandeel noteert momenteel tegen de weerstand van 7.5$. Een prijszone waar het aandeel zich in de eerste jaarhelft van 2016 al eens de tanden op stuk gebeten heeft. Benieuwd of de weerstand nu uiteindelijk wel kraakt, stoploss blijft ongewijzigd.


In onze Belgisch/Nederlandse port zitten nog 5 aandelen. Thrombogenics (THR.BR) was de laatste weken héél sterk gestegen maar moest afgelopen week wat gas terugnemen. Het aandele verloor deze week iets meer dan 8% maar dat gebeurde met veel minder verkoopvolume dan het koopvolume waarmee de eerdere stijging zich voordeed. De stoploss trekken we lichtjes op tot 3.92€. Dit is trouwens een zeer kleine positie. Het aandeel vertegenwoordigt slechts 3.41% van onze totale voorbeeldport.


KBC (KBC.BR) doet het ook behoorlijk goed, het aandeel zit in een sterk stijgende langetermijntrend. De laatste weken is er wel sprake van wat consollidatie. Stoploss trekken we héél lichtjes bij tot 67.92€.


Weinig spectaculairs voor Solvay (SOLB.BR), het aandeel dobbert al bijna twee maanden rond in dezelfde prijsrange. Toch houden we dit aandeel extra in de gaten en de reden daartoe heeft te maken met het koopvolume dat afgelopen week duidelijk hoger was dan de voorgaande weken. Als we zoiets opmerken terwijl de koers zich nog altijd in een zijwaartse trend bevindt gaat er altijd een belletje rinkelen. Posities die worden opgebouwd kunnen namelijk een voorbode zijn van een nakende prijsuitbraak. Een zekerheid is dat uiteraard niet maar een gewaarschuwd man is er wel twee waard... Voorlopig geen wijzigingen qua stoploss.


GBL (GBLB.BR) steeg deze week mooi door (+1.9%) en lijkt goed op weg te zijn om de 100€ grens te slopen. Stoploss naar 88.48€.


We eindigen in schoonheid met Arcadis (ARCAD.AS), het enige nog overlevende Nederlandse aandeel in onze BE/NL port. We waren afgelopen week getuige van een sterke stijging, Arcadis deed er maar eventjes 9.1% bij op weekbasis. De prijs bleef steken op anderhalve cent van het 20€-prijslevel en dat is ook meteen de voornaamste directe prijsweerstand die al dateert van voor 2016! Het aandeel vertegenwoordigt een dubbele positie in onze port en heeft een portefeuilleaandeel van meer dan 17%. Deze stijging grijpen we aan om de stoploss te verhogen tot 17.78€.


Voor algemene conclusies is het nog te vroeg. Stilletjes hopen we natuurlijk op nog een ferme eindejaarsrally maar wie al wat langer meedraait op de beurs weet dat hoop een zeer slechte raadgever is. Daarom dat we het liever doen op de manier zoals we het al vele jaren doen. Verliezers konsekwent klein houden en mooie winnaars voldoende ruimte geven. Sterkte stijgingen in zeer korte tijd verdienen daarbij wel extra aandacht en kan er toe noodzaken om de stops vlugger op te trekken, hetgeen wat we hierboven hebben gedaan voor een aantal US-posities.


Over de huidige stand van zaken mogen we allerminst klagen. Een netto-rendement van bijna 12%, voor zowel de BE/NL als de USA portefeuille (voor de USA zelfs gerekend zonder dividendinkomsten) is niet iets om beschaamd over te zijn. Zeker niet als je ook rekening houdt met de defensieve strategie die daar achter schuilt. Per positie namen we zelden een hogere risk% van meer dan 1%.


Meekijken met onze live port kan je doen via volgende link naar de google sheets, alle ingenomen posities, stoplosswijzigingen of andere aanpassingen gebeuren voor opening markt :


LINK


Onderaan de sheet hebt u de mogelijkheid om te switchen tussen de BE.NL of de USA port.


Met vragen of opmerkingen kan u terecht op onze contactpagina. Op al onze produkten en services is onze disclaimer van toepassing. Met vriendelijke groeten, Het ChartMill Team

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square