Is de trein vertrokken?


De eerste ronde in de Franse verkiezingen op maandag 24 april 2017 heeft - niet geheel onverwacht - een serieuze of zeg maar euforische impact gehad op de Europese aandelenmarkten. Vooral de financiële waarden scheerden hoge toppen onder impuls van deze opluchtingsrally.


Ons hoor je niet klagen daarover... Onze virtuele Belgisch/Nederlandse aandelenport (start 1 januari 2017) staat 4.97% in de plus (netto, dus alle taksen en kosten meegerekend en zelfs exclusief eventuele dividenden). De Amerikaanse port profiteerde ook mooi mee en kon het openstaande verlies - dat eind vorige week nog iets meer dan 3% bedroeg op de totale US-port - zo goed als volledig wegwerken (huidige slotstand op vrijdag 28/04/2017 : -0.29%). Voor euforie is het echter nog veel te vroeg, laten we eerst maar eens afwachten of dit positivisme ook de komende weken kan aanhouden. Wat niet wegneemt dat onze positie-uitbreidingen bijna perfect getimed waren. Het uitbreiden van winstgevende posities in de richting van de bestaande trend is een wezenlijk onderdeel van een degelijke en succesvolle trendstrategie. Bijkomend investeren in de de dingen die het goed doen, handjes vlug af van de zaken die het slecht doen. Dergelijke aanpak zou trouwens ook in het dagdagelijkse leven goede raad kunnen zijn... De andere rode draad in onze aanpak is het ten allen tijde beheersbaar houden van risico. Ook wat dat betreft zit het snor. De maximale drawdown dit jaar voor onze EU-port (op basis van slotkoersen op weekbasis) blijft tot op heden beperkt tot -1.23% op de totale port. Voor de US-port ligt dat cijfer iets hoger, maar met -4.62% kan je dat bezwaarlijk 'problematisch' noemen.

De BE/NL-port is momenteel quasi volledig belegd (99.94%). Voor Amerika rest er nog wat vrije cash maar veel is het niet meer. 63,84% zit in openstaande aandelenposities, 26.23% is gereserveerd voor nog twee openstaande longsetups. Dat maakt samen een bezet kapitaal van 90.07%, we kunnen dus nog op zoek gaan naar een mooie bijkomende setup!


Voor de BE/NL-port hebben we momenteel volgende aandelen in de virtuele portefeuille zitten :


Econocom Group SA (9,01%)

ABN AMRO Group NV (11,85%)

Koninklijke DSM NV (16,88%)

ThromboGenics NV (3,41%)

Groupe Bruxelles Lambert SA (21,60%)

Ageas SA (9,96%)

Arcadis NV (17,25%)

Koninklijke Philips NV (9,98%)

Alle bovenstaande posities zijn beschermd met stoplosses.

Nyrstar heeft ook een tijdje deel uitgemaakt van de port (aankoop op 31/01, uitgestopt op datum van 09/02 voor een totaalverlies van -0,99%)

De situatie voor de US-port qua openstaande aandelenposities :

Royal Bank of Scotland Group PLC (18,98%)

Microsoft Corp. (12,18%)

Pacira Pharmaceuticals Inc. (6,02%)

Western New England Bankcorp. Inc. (14,59%)

Ulta Beauty Inc. (12,07%)

Eveneens allemaal voorzien van de nodige stoplosses.

Voor Microsoft Corp. en Ulta Beauty zijn er nog bijkomende openstaande orders.

Wat betreft Amerika hebben we wel al meer afgesloten posities.

Energy Select Sector SPDR (ETF), resultaat op port van -1,31%

US Silica Holdings Inc., resultaat op port van -1,91%

DHT Holdings, resultaat op port van -0,98%

Ondanks dat alle afgesloten posities tot op heden verlieslatend waren bedraagt het huidige netto rendement voor de US-port (dus alle openstaande en afgesloten posities meegerekend) -0,29%. Ook hier houden we - net zoals in de BE/NL port - geen rekening met eventuele ontvangen dividenden.


Een schoolvoorbeeld van 'cut your losses and let your profits run' als je het ons vraagt...


Maar zoals reeds geschreven, het beursjaar is nog jong en het kan nog alle kanten op. Zeker voor wat betreft longterm trendstrategieën moet je rekening houden met het feit dat er gemiddeld genomen meer beursjaren zullen zijn met een beperkt positief of zelfs negatief resultaat. De 'echte winst' komt uiteindelijk van die specifieke jaren dat de trend héél sterk aanwezig is en met een navenant positief effect op het uiteindelijke rendement van de port.


Een vraag die we nogal eens krijgen is de volgende : "Op welke basis worden bedrijven koopwaardig geacht en uiteindelijk toegevoegd aan de portefeuille?". Zoals u wellicht wel weet is onze strategie voornamelijk gestoeld op basic technische analyse (ter info : onze stockscreener werd zeer recent uitgebreid met fundamentele filtermogelijkheden). In een volgend artikel gaan we daar dieper op in en tonen we u waarom ChartMill een onmisbaar instrument is geworden bij het selecteren van aandelen voor onze port.


Met vriendelijke groeten,


Kristoff

ChartMill.com / ChartMill.net


Beide virtuele portefeuilles worden voor educatieve doeleinden ter beschikking gesteld aan de betalende ChartMill-abonnees met een jaarabonnement. Nieuwe setups, aanpassen stoploss van bestaande posities worden telkens voorbeurs aan de leden toegestuurd. Hebt u een betalend ChartMill abonnement maar ontvangt u geen mails, check dan even uw spamfolder aub. Indien eveneens negatief kan u ons via deze link een mailtje sturen.


Wenst u ook toegang tot beide portefeuilles maar hebt u nog geen ChartMill abonnement dan kan u zich hier inschrijven. Opgelet, deze bijkomende service geldt enkel voor een afgesloten jaarabonnement.
#trend #trendstrategie #stockscreener #rendement #TA

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square