Om 50% verlies goed te maken.... heb je 100% winst nodig!


Voor wie er nog mocht aan twijfelen, het rekensommetje dat we in de titel van deze mail hebben gemaakt klopt wel degelijk, het is pure wiskunde, niks meer, niks minder.Maar wel eentje die enorm belangrijk is voor u als belegger. Spijtig en helaas beseffen slechts weinigen dat een deugdelijk risicomanagement absoluut noodzakelijk is indien u wil overleven in de financiële jungle.


En laat ons eerlijk zijn, die financiële industrie maalt er in niet om hoeveel verlies u lijdt. Als we zien hoe sommige brokers (amper die naam waardig) tot voor kort reclame mochten maken over het beleggen in afgeleide produkten met een veel te kleine portefeuille van slechts een paar honderd euro’s maar met een enorme hefboom is het niet verwonderlijk dat je schrijnende situaties krijgt.


Met een portefeuille van amper 500,- euro ‘all in’ gaan in één of ander afgeleid produkt met serieuze hefboom KAN er inderdaad toe leiden dat je kapitaal in amper een paar dagen een saldo van 750,- euro laat zien. Mooi zo, een fikse winst van 50% op je startkapitaal!


Wat er echter veel te weinig wordt bij verteld is dat die hefboom natuurlijk ook geldt in tegenovergestelde richting…


Dan schiet er ineens maar 250,- euro over, een verlies van 50% op je beginkapitaal. En nu komt het. Als je éénmaal dat verlies goed en wel hebt verteerd kom je tot de vaststelling dat je - om dat verlies weer goed te maken - geen winnaar van 50% nodig hebt maar wel eentje van 100%!


Want om van 250,- euro terug naar 500,- euro te gaan heb je immers geen 50 maar wel 100% nodig! 250 + 250 dus…


En het wordt nog véél erger naarmate je verlies groter is dan 50%, bekijk onderstaande grafiek met afgeronde berekeningen maar eens rustig…

Van één ding zijn we zeker, een strategie zonder verliezers bestaat NIET (geloof niemand - nee echt, niemand - die u tracht van het tegendeel te overtuigen), u leert er dus maar beter mee leven, met die verliesposities. Het hoeft ook geen enkel probleem te zijn als u erin slaagt om verliezers 'beheersbaar' te houden. De 'Position Sizing Tool' dewelke deel uitmaakt van de Chartmill stockscreener is daarbij een belangrijk instrument dat u ongetwijfeld zal helpen uw risico onder controle te houden!


Waarom dat zo is kan u uitgebreid lezen in dit artikel. Een must-read voor iedere belegger die zijn durfkapitaal op een verstandige en vooral veilige manier wil beheren!


Nog geen gebruiker van ChartMill? Maak hier een account aan, occasioneel gebruik is volledig kostenloos!


Met vragen/opmerkingen kan u steeds terecht op onze contactpagina.


Op al onze producten en services is onze disclaimer van toepassing.


Mvg,


Het ChartMill Team
#risico #rendement

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square