De dynamische RSI indicator


Als (technisch) belegger hebt u waarschijnlijk al gehoord van de RSI indicator, deze klassieke momentum indicator poogt om overgekochte en oververkochte prijslevels te identificeren van een aandeel. De kracht van de meest recente koersstijgingen wordt vergeleken met de kracht van de meest recente koersdalingen waarna dit wordt weergegeven als een waarde in het indicatorveld dewelke tussen de 0 en 100 ligt.


Het indicatorveld is bovendien voorzien van twee zones. De bovenste zone wordt aangeduid met een horizontale lijn op het 70-level. Indien de indicatorwaarde boven die grens uitkomt wordt het aandeel als ‘overgekocht’ beschouwd. Aan de onderzijde is er ook een horizontale lijn voorzien, ditmaal op het 30-niveau. Wanneer de indicator onder deze grens duikt wordt het aandeel als ‘oververkocht’ aanzien.


Koop- en verkoopsignalen doen zich respectievelijk voor als de indicator opnieuw boven de waarde ‘30’ uitkomt (bullish) of opnieuw onder de ‘70’ duikt (bearish).


De indicator is een handig hulpmiddel in consolliderende markten (markten die eerder zijwaarts bewegen) maar heeft het nadeel dat er in sterk trendende markten ook valse signalen worden weergegeven.


De valse signalen zijn op zich vrij goed uit te filteren als je kan bepalen wat de geldende trend is. Bij een bullish trend hou je dan enkel rekening met RSI-koopsignalen (RSI die onder de waarde ‘30’ daalt en er dan weer boven uit stijgt), bij een bearish trend hou je enkel rekening met RSI-verkoopsignalen (RSI die boven de waarde 70 stijgt en er dan week onder valt).


Een bijkomend probleem is echter dat in sterk trendende markten er meestal zeer weinig RSI-koopsignalen zijn omdat de indicator dan zelden in het gebied onder de waarde ‘30’ uitkomt. Een mooie illustratie hiervan vind je in onderstaande grafiek :

Op de chart is de klassieke RSI-indicator afgebeeld met de oversold en overbought levels, ter illustratie hebben we telkens een verticale rode lijn ingevoegd die het moment weergeeft waarop de indicator terug onder de 70-grens daalt. Dit houdt dus een verkoopsignaal in door de klassieke RSI-indicator.


Slechts in één van de 6 gevallen dat de RSI een ‘overgekochte situatie’ aangeeft zien we ook effectief dat dit ook tot een significante prijsdaling leidt die mogelijks het begin is van een heuse trendwijziging van bullish naar bearish (de laatste rode verticale lijn).


Hadden we echter in onze handelsstrategie bepaald dat we enkel handelen in de richting van de bestaande trend dan zou bijvoorbeeld de ChartMill Trend Indicator als bijkomend filter (in de grafiek aangeduid als overlay op de grafiek en als balkindicator onder de prijsgrafiek) ons in al die gevallen hebben behoed om het aandeel te shorten, de RSI-verkoopsignalen deden zich immers telkens voor in een bullish trend!


Mooi, maar we zien spijtig genoeg op de prijsgrafiek tijdens die bullish trend ook een zeer mooie kans om van een tijdelijke prijsdip in de opgaande trend gebruik te maken om long te gaan (groene cirkel op de grafiek). Dit ‘koopsignaal vinden we echter niet terug in de klassieke RSI-indicator omdat de waarde ervan niet daalde tot lager dan 30.


Een mogelijk alternatief dat dit probleem enigszins kan ondervangen is het gebruik van de dynamische RSI indicator. Die vertrekt vanuit de klassieke RSI indicator maar dan in combinatie met Bollinger Bands waarbij die laatste worden berekend op een gemiddelde van de RSI-lijn en niet op een gemiddelde van de prijs. Hierdoor krijg je - zoals valt af te leiden uit de naam van de indicator - een meer ‘marktdynamische’ RSI, gecorrigeerd voor beweeglijkheid.


Hieronder ter illustratie dezelfde prijsgrafiek maar we hebben de dynamische RSI eerst toegevoegd. Deze genereerde - in tegenstelling tot de klassieke RSI indicator - inderdaad een koopsignaal - de verticale groene lijn - tijdens de bullish trend (de indicator daalde tot onder de onderste bollinger bands in een bullish trend en de trend was nog steeds neutraal op het moment dat de dynamische RSI opnieuw steeg tot boven de onderste bollinger bands).

Hoe u de verschillende indicatoren weergeeft in ChartMill en hoe u zowel de klassieke als de dynamische RSI kan gebruiken om te screenen in ChartMill ziet u in dit filmpje.


Nog geen gebruiker van ChartMill? Maak hier een account aan, occasioneel gebruik is volledig kostenloos!


Met vragen/opmerkingen kan u steeds terecht op onze contactpagina.


Op al onze producten en services is onze disclaimer van toepassing.


Mvg,


Het ChartMill Team


Wenst u automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe interessante artikels? Registreer u hieronder en u ontvangt geheel vrijblijvend gelijkaardige artikels!Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square