Volume en liquiditeit en het belang ervan voor actieve beleggers

Iets om absoluut in de gaten te houden bij het selecteren van Europese aandelen (en zeker bij Belgische) is het gemiddeld volume waarmee het bewuste aandeel wordt verhandeld. Bij aandelen met te weinig volume en liquiditeit is de spread tussen de bied- en laatprijs een stuk groter en zal u moeilijker u stukken kunnen verkopen aan de door u gevraagde prijs! Hoe meer volume, hoe meer handel en hoe kleiner de spread (het verschil tussen de vraag- en biedprijs).Een mooi voorbeeld van een Belgisch aandeel met een laag volume is Antares Cert, genoteerd op Euronext Brussel.


Zoals u merkt op bovenstaande grafiek worden er gemiddeld genomen slechts een paar honderdtallen worden verhandeld per dag. Er is zelfs geen sprake van enige intraday liquiditeit. Het verschil tussen de verschillende dagkoersen is soms zeer aanzienlijk.


Gelukkig is het met onze stockscreener een fluitje van een cent om dergelijke aandelen makkelijk uit te filteren en zo onaangename verrassingen te vermijden!


Hoe u dat doet ziet u in dit filmpje.


Nog geen gebruiker van ChartMill? Maak hier een account aan, occasioneel gebruik is volledig kostenloos!


Op al onze producten en services is onze disclaimer van toepassing.


Mvg,


Het ChartMill Team
#volume #liquiditeit

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square