Volatiele tijden...


Slechts een paar luttele blikken op de daggrafieken van de Europese indexen en ik moet spontaan denken aan de titel van één van m’n favoriete songs…. Cuts like a knife! Toch zien we vandaag dat de Europese markten een flinke remonte hebben gemaakt. Eén zwaluw maakt echter de lente niet..


De schrik zit er in ieder geval (terug) goed in, de voorbije dagen zagen we opvallende lange rode candlesticks met duidelijke openinggaps en verhoogd volume. Tekenen aan de wand van het begin van een stevige correctie of de zoveelste storm in het glas water?


Fundamentele reden genoeg trouwens voor een stevige daling van de aandelenmarkten : dalende bedrijfsinkomsten, vrees voor een Brexit, vluchtelingencrisis,... Kies maar uit!


Als we er de koersontwikkeling vanaf 2016 op nakijken dan staan de Europese indexen met de voetjes in het water. Niet zo voor Amerika, zowel de Dow, Russel en S&P staan nog in het groen. Enige uitzondering daarop is de technologiemarkt (QQQ) dewelke nu ongeveer rond hetzelfde niveau als begin januari staat.


Wie een ChartMill abonnement heeft en onze wekelijkse voorbeeld-positie-adviezen volgt weet dat we momenteel long zitten met vijf posities, 3 US-aandelen en 2 US-trackers (ETF’s). Daar zeggen we wel onmiddellijk bij dat sinds begin 2016 er ook reeds 6 posities werden afgesloten met verlies. Dat waren allemaal shortposities die perfect getimed waren en waarbij we in korte tijd konden profiteren van het dalend momentum. Spijtig genoeg werden die posities even snel weer uitgestopt door de sterke remonte die zich eind januari/begin februari inzette en die de indexen zelfs tot nieuwe highs bracht!


Met de huidige open longposities draaien we ongeveer break-even sinds het jaarbegin. Niet abnormaal, we hanteren immers een langetermijn trendstrategie gebaseerd op weekgrafieken en laat dat nu net datgene zijn wat momenteel ontbreekt, een duidelijke langetermijn richting. Mocht u zich afvragen waarom we ons baseren op weekgrafieken dan is het antwoord simpel, posities die op winst staan zo lang als mogelijk aanhouden (in ieder geval langer dan 6 maanden) om de woekerspeculatietaks te ontwijken! Uiteraard kan u ook kiezen voor afgeleide produkten die (nog?) geen last hebben van die verguisde taks zoals CFD's of ETF's.


Met de Brexit volksraadpleging in het vooruitzicht mogen we volgende week uitgaan van een volatiel weekje. De stops staan er, voor de rest is het afwachten wat de markt voor ons in petto heeft.


Het Chartmill TeamRecent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square