Hoeveel aandelen kopen (deel XII)

De sleutel tot succes, met nauwelijks inspanning en de grootste controle, bleek uit de vorige columns te vinden te zijn in het minimaliseren van verliezers en het maximaliseren van winnaars. In de vorige column van deze reeks zijn we begonnen met het analyseren van de rechterkant van onze beursbalans: het maximaliseren van winnaars.


Bijkopen

Vorige keer hebben we gezien dat het eerste en eenvoudigste dat we kunnen doen om winnaars te maximaliseren, is ze niet te verkopen. En als je ze kwijt bent, ze blijven opvolgen en ze desnoods opnieuw kopen. Ze zijn immers goed voor je geweest. Ze hebben je winst opgeleverd. Je zat blijkbaar in de juiste richting. Trends kunnen jaren na elkaar doorgaan. Bij ChartMill spreken we van ‘stalking a stock’. Een tweede techniek is het bijkopen van winnaars. Je positie in winnaars vergroten.

Dit kan door eenvoudig aankooporders te plaatsen. Iets meer gesofisticeerd is winnaars in dalende tussenfasen volgen met een 'trailing buy entry' order. In feite is dit niets anders dan gebruik maken van tijdelijke dips in een langetermijn uptrend om een positie te vergroten. Hierbij ga je dan - bijvoorbeeld als de koers twee dagen op rij is gedaald - een nieuw aankooporder plaatsen boven de high van de laatste dalingsdag. Doet er zich een derde dalingsdag voor dan wordt het aankooporder net boven de high van de laatste dag geplaatst. Belangrijk hierbij is wel dat dit enkel kan zolang de langetermijntrend nog steeds stijgend is! Natuurlijk, doordat de positie meer geld krijgt neemt ook het intrinsiek risico ervan toe. Je kunt echter ook de positie of delen ervan gaan traden om je positie op te bouwen. Dit noemen we, naar analogie met de cash extractie van vorige column, volume extractie.


Volume extractie

Waar cash extractie dient om het risico uit een positie te halen zonder het potentieel te raken, zal volume extractie net dienen om een positie te vergroten (in te schalen), zonder het risico te verhogen. Als je na een flinke run de stop aanspant en je wordt eruit gezet, dan kun je, net als bij cash extractie, volgen met een trailing entry stop. Maar bij het terug aanschaffen van de positie koop je nu voor het volledige bedrag dat je ontving bij de verkoop. Gezien het aandeel lager staat, kun je dus meer aandelen aanschaffen en vergroot je dus ‘gratis’ je positie. Gratis in de zin van: zonder extra geld naar de positie te sturen. Zonder bijkomend risico te nemen dus. Je speelt als het ware (dit is immers perceptie) met geld dat (nog) niet van jouw is maar van de beurs (iemand anders z’n geld).

Bij cash extractie, zagen we vorige keer, kon de positie vervangen worden door calls. Hierdoor gaat het risico fel afnemen, terwijl het potentieel van de positie in tact blijft en de cash al uit de positie wordt gehaald. Bij volume extractie kan iets gelijkaardigs. Door een stuk van de positie te vervangen door calls (of met de winst calls te kopen) kan immers een hefboom worden gecreëerd zonder het risico noemenswaardig te vergroten.


Uiteraard is de combinatie van beide extracties mogelijk. Zo kun je bij een daling, nadat je een (deel van een) positie verkocht, een groter volume aanschaffen door een veel kleinere investering in calls. De overschot wordt cash. Het spreekt voor zich dat naarmate een portefeuille groter wordt steeds makkelijker met combinaties kan worden gewerkt doordat kosten relatief (procentueel) kleiner worden.


Volgende keer …

… gaan we verder met het maximaliseren van winnaars door er meer van te kopen.

#positionsizing #risico

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square