Hoeveel aandelen kopen (deel XI)

De sleutel tot succes, met nauwelijks inspanning en de grootste controle, bleek uit de vorige columns te vinden te zijn in het minimaliseren van verliezers en het maximaliseren van winnaars. In de vorige columns van deze reeks hebben we gezien hoe we verliezen kunnen minimaliseren met stops. Vanaf deze column gaan we bekijken hoe we winnaars kunnen maximaliseren.


Niet verkopen

Het eerste en eenvoudigste dat we kunnen doen om winnaars te maximaliseren is ze niet verkopen. En als je ze kwijt bent, ze blijven opvolgen en ze desnoods opnieuw kopen. Ze zijn immers goed voor je geweest. Ze hebben je winst opgeleverd. Je zat blijkbaar in de juiste richting. Trends kunnen jaren na elkaar doorgaan. Bij ChartMill spreken we van ‘stalking a stock’.

De beste aanwijzing voor het feit dat je met een winnaar te maken hebt is het feit dat deze je winst oplevert. Winnaars zijn de groene dingen in je portefeuille. Later bespreken we de ChartMill oscillator (ChartMill Value Indicator) die ons in staat stelt om posities te openen waarbij we een grotere kans hebben om meteen in de winst te zitten. Deze geeft ons niet de garantie dat we meer winnaars zullen hebben maar wat we openen zit vlugger in de winst als het een winnaar wordt. Hieruit volgt meteen dat ook verliezers minder kostelijk (kleiner) zullen zijn. Later meer hierover.


Twee redenen worden vaak aangehaald om winnaars te verkopen. Vooreerst spelen bij menig belegger onbewust de emoties mee waarbij we angst hebben voor verlies maar tevens angst om winst kwijt te spelen. Dit uit zich enerzijds in het niet bestendigen van verlies. Wie niet verkoopt heeft enkel op papier verlies, hoeft niet toe te geven dat hij verkeerd zat en verkoopt ook niet de hoop dat het terug beter gaat (en verlies terug winst wordt). Dit is nefast. Anderzijds wil men, zeker in de aanwezigheid van (vaak meer) verliezers, winst gaan bestendigen. Het zou immers wel eens een verliezer kunnen worden. Alleen weten we dit niet tot de prijs daadwerkelijk begint te dalen. Met andere woorden; zolang het stijgt heeft het geen zin om te verkopen. Elke winnaar van 400% is er immers ooit eentje van 4% geweest.

De andere reden waarmee het verkopen van winnaars wordt gerechtvaardigd, is het feit dat winnaars een te groot deel van de portefeuille beginnen uitmaken. Net doordat ze winnaars zijn. Deze redenering straft dus winnaars af, omdat het winnaars zijn. Dit is absurd. Over de zin en onzin van spreiden hebben we het later, opnieuw in het licht van expectancy. Maar hier gaan we al even in op een techniek om het risico uit een grotere positie te halen zonder daarbij het potentieel te verliezen dat deze nog meer gaat opleveren. Cash extraction heet deze techniek.


Cash extraction

Risico in een positie beperken kan ook door een stel technieken die men cash extraction noemt. Als je op een tijdelijke run de stop wat harder aansnoert op een (deel van een) positie, dan kun je terug met een trailing entry stop gaan volgen wat je kwijt bent. Als je dit doet voor dezelfde grootte van die positie (zelfde volume), dan zul je na een tijdelijke daling de positie automatisch terug aanschaffen als het terug begint te stijgen. Aangezien je dan evenveel aandelen terugkoopt als je oorspronkelijk had, maar aan een lagere prijs, hou je cash over. Je hebt op dat moment cash uit die positie geëxtraheerd en het risico verlaagd.

Een andere techniek met hetzelfde doel, na een substantiële stijging en zijwaartse consolidatie, vaak gepaard gaande met een sterk verslechterend algemeen marktbeeld is de volgende. Je verkoopt een positie die ondertussen door een sterke stijging een flink deel van je portefeuille uitmaakt. Met een klein stukje van die verzilverde winst koop je dan calls, voor het geval de run toch verdergaat.


Volgende keer …

… doen we verder met deze helft van onze position sizing balans, waarover we veel controle hebben: het maximaliseren van winnaars.


Het ChartMill Team

#positionsizing #risico

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square