'Gap Up' en 'Gap Down' aandelen zoeken met ChartMill

Ter introductie
Een gap is niets anders dan een prijswijziging tussen twee handelsdagen waarbij de openingsprijs van de tweede handelsdag een stuk lager of hoger ligt dan de hoogste of sluitingsprijs van de eerste dag.

We onderscheiden twee soorten; een volledige en een partiële gap. Een volledig gap doet zich voor als de openingsprijs op dag 2 hoger ligt dan de hoogste prijs op dag 1. Een partiële gap krijgen we als de openingsprijs op dag 2 hoger ligt dan de sluitingsprijs maar lager dan de hoogste prijs op dag 1.

In dit artikel wordt alleen de volledig 'gap up' besproken. Een 'full gap up' is een bullish gap (hogere prijzen), een 'full gap down' is bearish (lagere prijzen). In ChartMill kunt u eenvoudig een filter gebruiken om bullish of bearish gaps te detecteren die zich voordoen tijdens de afgelopen beursdag. Om dit te doen, selecteert u het tabblad 'Technisch' in de stockscreener en opent u het filter 'Signalen' waar u tussen 'gap down' of 'gap up' kan kiezen.

Daarnaast is het ook mogelijk om in het verleden 'gaps' terug te vinden die u toelaten om uw eigen (intraday) trading strategieën te testen. U kunt dit doen door het extra "Historical Date" filter te gebruiken onder het tabblad "General".
via de onderstaande link hebben we alle aandelen geselecteerd met de volgende parameters:
Signal: gap up (na laatste handelsdag) Minimumprijs: 5 Gemiddeld volume: 500.000 'Gap up's' na de laatste handelsdag Als we deze selectie op woensdag 24 mei willen toepassen, gelden dezelfde parameters, maar we toevoegen het filter "Historische datum" met de optie "2017-05-24". 'Gap up's' na woensdag 24 mei 2017.

Enkele 'Gap Trading' Strategies

Gebruik maken van dergelijke 'koersgaten' kan op verschillende manieren gebeuren : Daytraders bijvoorbeeld, kunnen bij dergelijke gaps speculeren op het sluiten van de gap als er daartoe indicaties zijn op de daggrafiek. Er kan bijvoorbeeld short worden gegaan als de koers onder de low van de gap up candle valt, met als target de high van de vorige handelsdag.


Hieronder dezelfde grafiek maar dan op een 10-minuten timeframe...Bullish gap up's in een algemene stijgende trend die gesloten worden zijn zeer interessante kandidaten voor de meer langetermijn trend- of swingtraders. Op dat prijsniveau kan er immers met beperkt risico (korte stop) long worden gegaan, speculerend op het feit dat de algemene bullish trend zal hernemen, eens de gap is gesloten. Uiteraard kunnen ook de kortere termijn handelaren hiervan profiteren om snel winst te nemen als de prijs vanop dat level opnieuw stijgt.


Een andere - misschien niet zo gekende - manier om te profiteren van 'gap up's' doet zich voor wanneer er zogezegd sprake is van een 'breakaway gap up'. Vooral als je merkt dat de 'gap up' zich voordeed met véél hoger volume of bijvoorbeeld een 'gap up' dewelke is onstaan omdat het bedrijf onverwacht met veel betere kwartaalresultaten naar buiten kwam kan je geconfronteerd worden met dergelijke 'gaps'. In die gevallen wordt de 'gap up' niet gesloten omdat het kopersmomentum simpelweg veel te krachtig is. Als belegger kan je dan long gaan op het moment dat de high van de gap up candle wordt doorbroken.


Hou het veilig!


Net zoals bij alle tradingstrategieën speelt risicomanagement een cruciale rol in het welslagen van je beleggingsbeslissingen. Werk dus altijd met stoplosses en besef dat verliesposities deel uitmaken van gelijk welke handelsstrategie. Hou de verliezen klein en probeer de winnaars zo lang als mogelijk in port te houden!

ChartMill gebruiken zonder enige beperking? Met een jaarabonnement betaal je amper 20€ per maand en kan je onze stockscreener volledig ongelimiteerd gebruiken!

Met vragen of opmerkingen kan u terecht op onze contactpagina. Op al onze produkten en services is onze disclaimer van toepassing. Met vriendelijke groeten, Het ChartMill Team#gap

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square