Daytrading met CFD's

CFD's of 'Contracts For Difference' zijn een ideaal instrument voor de belegger die liever geen posities overnight aanhoudt (en die de torenhoge speculatietaks wil vermijden) . Het grote voordeel daaraan is dat je geen risico loopt op een koers die de dag nadien plotseling veel hoger of lager opent. Als je bijvoorbeeld het aandeel hieronder gekocht had op 18 februari 2016 en je opent de dag erop opnieuw je handelsplatform dan is het wel even schrikken als je de openingsprijs op 19 februari bekijkt. Een korte stoploss had in dit geval geen soelaas gebracht omdat de koers gewoon veel lager opende...

Daytraders hebben dit probleem niet omdat ze voor sluiting van de markt alle open posities afsluiten en dus volledig cash de handelsdag afsluiten.


CFD broker

Tegenwoordig zijn er bijna voor alle aandelen ook CFD's beschikbaar. Je hebt natuurlijk een brokerplatform nodig dewelke CFD's aanbiedt. Het Lynx platform geniet onze voorkeur omwille van de scherpe tarieven en kwalitatieve service én - niet onbelangrijk - zonder bijkomende spread!


Welke strategie

Ok, je bent overtuigd van het voordeel die CFD's bieden en je beschikt over het juiste handelsplatform. Maar hoe ga je nu handelen of beter gezegd, welke regels ga je hanteren om in en uit de markt te gaan? Voor het zoeken naar geschikte setups beschikken we gelukkig over een performante stockscreener die ons daarbij een groot stuk vooruit helpt, ChartMill!


Er zijn uiteraard meerdere strategieën maar ééntje die we zelf graag hanteren is de swingtradingstrategie (bekijk deze video). Deze strategie - aanvankelijk bedoeld om aandelen een aantal dagen tot hooguit een paar weken in port te houden - kan ook perfect als basis dienen om te daytraden! Een voorbeeld om dit duidelijk te maken. We gebruiken daartoe de daggrafiek van Boyd Gaming Corporation (BOYD) op datum van 18 februari 2016. Het aandeel vertoont een dalende trend met meerdere lagere bodems en toppen. Het aandeel wist op 17 februari een slot neer te zetten boven het dalend 30-daags gemiddelde maar de dag erop, 18 februari (de laatste candle op onderstaande grafiek) sluit de koers na drie sterke up-dagen opnieuw lager af. Dit is een eerste indicatie dat de upswing kracht verliest en de dalende hoofdtrend opnieuw de overhand haalt. Als daytrader is dit een mogelijke opportuniteit om met beperkt risico en onder strikte voorwaarden short te gaan. Welke die voorwaarden exact zijn leest u verder onder de grafiek.

We hebben dus de ideale omstandigheden om eventueel een shortpositie te openen maar het is belangrijk om exact te definiëren vanaf wanneer we short willen gaan. Daartoe zoomen we wat verder in op dezelfde daggrafiek.

Short gaan doen we pas als de volgende handelsdag, op 19 januari, de koers onder de low valt van de hierboven getoonde laatste dagcandle. Deze low hebben we op de grafiek aangeduid met een blauwe horizontale lijn op 16.87$.

Tot hier is de strategie volledig gelijklopend met de swingtradestrategie die we hierboven aanhaalden. Met de daytradingstrategie gaan we echter niet zomaar short bij het doorbreken van dat prijsniveau. Het is namelijk de bedoeling dat we op de dag zelf op een intradaytimeframe op zoek gaan naar het beste instapmoment. Ter illustratie hebben we hieronder de 5-minutengrafiek afgebeeld.

Zoals u ziet opent de koers van BOYD op 19 februari met een gap down, onder de low van 18 februari. U zou kunnen opteren om onmiddellijk short te gaan maar dat is geen goed idee, denk erom, als daytrader is het enorm van belang om uw timing zo goed mogelijk te finetunen en het risico zo klein als mogelijk te houden. De koers veert onmiddellijk op en sluit perfect de gap met de sluitingsprijs van de vorige handelsdag. Op dat niveau krijgen we echter de eerste belangrijke informatie. Het lukt de koers namelijk niet om direct verder door te stoten, we zien een viertal candles die rond hetzelfde prijsniveau blijven hangen. Maar dat is nog niet voldoende om reeds short te gaan. Die trigger doet zich pas voor bij de eerste lange rode downcandle (aangegeven met de paarse opwaartse pijl). Niet alleen wordt daarmee de low van de vier voorgaande candles uitgenomen, de koers sluit bovendien opnieuw af onder de blauwe horizontale lijn (zijnde de laagste prijs van de vorige handelsdag). Dat is het moment voor de daytrader om in actie te schieten. Er wordt short gegaan van zodra de low van de lange rode candle (16.83) neerwaarts wordt doorbroken. Het stoplossniveau kan ofwel agressief (boven de rode downcandle, +/- 17.05) of iets milder worden ingesteld (boven de blauwe cirkel, +/- 17.13). Qua intradayopvolging van de openstaande shortpositie zijn er meerdere mogelijkheden maar in het beste geval had de daytrader hier ten laatste vijf minuten voor sluiting van de markt zijn positie volledig gesloten (+/- 16.28) en daarmee een zeer behoorlijke winst gerealiseerd.


Daytraden met CFD's op aandelen biedt mooie kansen maar vergis u niet, het is makkelijker gezegd dan gedaan! Een grote portie geduld en de discipline om te wachten op het beste moment zijn van cruciaal belang om blijvend succesvol te zijn. Laat u NOOIT verleiden om een positie die niet loopt zoals u verwacht open te laten staan, in de hoop dat het wel zal goed komen. Nog meer dan anders is het enorm belangrijk om verliesposities met een vooraf duidelijk gedefinieerde stoploss te beschermen en posities op het einde van de handelsdag te liquideren. Kan u toch niet aan de verleiding weerstaan om een winstpositie langer dan één dag open te houden (omdat u van oordeel bent dat de ingezette beweging nog wat zal aanhouden) neem dan op z'n minst een groot gedeelte van de gerealiseerde winst van tafel zodat u totaal aantal aandelen in port aanzienlijk verkleint. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard...


Het ChartMill Team#daytrading #CFD

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square