Technische kijk op olie... klein lichtje aan het einde van de tunnel?We zijn nog vroeg in 2016 maar zeggen dat de olieprijs zich in een dalende trend bevindt zou nu al met stip het understatement van dit jaar kunnen zijn. Bij dergelijke braderieprijzen kunnen we ons voorstellen dat het bij velen jeukt om longposities te openen. Het probleem is echter dat iets wat laag staat nog altijd lager kan. Indien u daaraan twijfelt moet u maar eens een paar artikelen rond de olieprijs opzoeken van amper een paar maanden tot een jaartje geleden. Olie was namelijk volgens menig belegger en analist ook aan 70, 60, 50 en 40$ een 'koopje'.


Intussen dobberen we rond de 30$ (koopje trouwens...:-) en wordt er zelfs al geschreven en geopperd dat 20 of zelfs 10$ in het verschiet ligt...


Bottom line, niemand weet wat de prijs van olie gaat doen. Als technische traders malen we daar eerlijk gezegd ook niet om en zijn we al veel langer overtuigd van het feit dat beleggen niet draait rond de eeuwige zoektocht naar die 'wonderbaarlijke glazen bol'. Niet anticiperen maar reageren dus...


We kijken wel naar de grafiek en letten op elementen die ons eventueel toelaten om een berekend risico te nemen. Afgestrafte waarden blijven echter gevaarlijke dingen en nog meer dan anders dienen we maar al te goed te beseffen dat één zwaluw de lente niet maakt. Anderzijds, wanneer de eerste technische tekenen van uitbodeming zich aandienen, kan het wel degelijk de moeite lonen om een eerste kleine testpositie in te nemen. Bekijken we de grafiek van de ETF's USO en BNO dan zien we inderdaad een paar eerste kleine lichtjes aan het einde van de tunnel.

Voor de United States Brent Oil ETF zien we op de daggrafiek de allereerste poging om een hogere bodem te vormen en dit met opvallend sterk kopersvolume. De dalende 30-daags gemiddeldelijn werd al een eerste keer getest eind januari/begin februari en na vandaag weet de koers er opnieuw boven af te sluiten. Een slot boven de blauwe horizontale weerstandslijn zou de eerste concrete bevestiging zijn van een eerste hogere bodem (met de absolute bodem in de blauwe cirkel) en zou een eerste voorzichtige kleine longpositie rechtvaardigen. Afhankelijk van het risico-appetijt en de beleggingshorizon kan de stop dan onder die eerste hogere bodem (< 9.40) of onder de absolute bodem (niveau blauwe cirkel < 8.8)

Voor de US Oil Fund ETF ligt het technische beeld er ietwat anders bij. Er werd vorige week een nieuwe low aangetikt waardoor de RSI-indicator een positieve divergentie laat optekenen t.o.v. de koers. Tegelijkertijd zien we - net als bij BNO - dat die nieuwe low blijkbaar toch veel kopers in de markt lokte. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we bijna zelden of nooit veel aandacht schenken aan technische indicatoren. De enige uitzondering die we daarop maken zijn specifieke divergentiesignalen zoals we hierboven zien. De prijs noteert bij USO echter nog duidelijk onder het dalend 30-daags gemiddelde. Er is dus nog tijd om de kat uit de boom te kijken. Een slot boven de gemiddeldelijn en boven de laatste swing high (> 10$) verandert de situatie.


Voor alle duidelijkheid; er bestaat geen twijfel over dat de langetermijntrend van de hierboven vermelde ETF's nog steeds sterk dalend is. Check daarvoor de weekgrafieken. Nu kopen is dus nog altijd countertrend. Zorg er dus steeds voor dat samen met het kooporder ook een stoplossorder in de markt wordt geplaatst! Verliesposities zijn nu éénmaal onvermijdelijk voor wie belegt, de kunst bestaat erin om kleine verliesposities ook daadwerkelijk klein te houden, de rest komt vanzelf...


De hierboven vermelde ETF's bieden trouwens het voordeel dat er geen speculatietaks is verschuldigd indien u de posities opnieuw zou afsluiten binnen de 6 maanden.


Voor wie zich afvraagt hoe groot of hoe klein die 'eerste voorzichtige testpositie' dan wel moet zijn hebben we één antwoord. Gebruik de ChartMill Position Sizing Tool waar u op basis van uw persoonlijk beschikbaar kapitaal een antwoord vindt op uw vraag.


Het ChartMill TeamRecent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square