Vijf belangrijke tips bij het gebruik van een stoplossorder


1. Gebruik altijd ‘orders aan marktprijs’ bij gebruik van een stoploss.

Stel geen limietprijs in bij je stoploss order. Een voorbeeld : je hebt een openstaande positie met een aandelenkoers op 20 euro. Je plaats een stoplossorder op 19 euro aan marktprijs. Je zou ook kunnen opteren om aan je stoplossorder een limietprijs te koppelen, bijvoorbeeld 18,90 waardoor je - indien de ingestelde stoploss wordt geraakt aan 19 euro - je minimum 18,90 wil ontvangen. Maar wat gebeurt er dan als de prijs een stuk lager opent, bijvoorbeeld aan 18,50 euro? Inderdaad, je stoplossorder wordt niet uitgevoerd en je positie wordt bijgevolg ook niet afgesloten! Daarom is het beter om een stoploss altijd aan marktprijs in te stellen. Op die manier ben je op z’n minst zeker dat je stoploss zeker zal uitgevoerd worden. Beter een iets slechtere prijs dan helemaal geen prijs en het verlies verder laten oplopen.


2. Zorg ervoor dat de afstand van je stop voldoende groot is.

Het heeft weinig zin een stoplossafstand te hanteren van bijvoorbeeld 1 euro als de gemiddelde dagbeweging van een aandeel 3 euro bedraagt. Een voorbeeld : aandeel X noteert aan 85 euro en heeft een gemiddelde dagrange van 83,5 tot 86,5 euro. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te concluderen dat de kans zeer groot is dat je met een stoplossafstand van 1 euro zeer vlug zal worden uitgestopt. De gemiddelde dagbeweging van het aandeel waarin je wenst te handelen kan je makkelijk aflezen aan de hand van de ATR-indicator voor dat aandeel (Average True Range - meer info via deze link). De afstand van je stoploss kan je vervolgens baseren op de waarde van deze indicator.


3. Niet twijfelen, stel altijd een ‘harde’ stoploss in.

Met ‘hard’ bedoelen we een effectief stoplossorder in je brokerplatform en geen zogezegde ‘mentale’ stoploss in je hoofd die je wel manueel zal uitvoeren als de prijs tot aan dit mentale prijslevel reikt.. Menig belegger is te nauw emotioneel betrokken bij zijn posities en beslist in het heetst van de strijd om toch nog even te wachten met het liquideren van posities…. met alle gevolgen van dien!


4. Pas je stoploss ENKEL EN ALLEEN in positieve zin aan.

Bij een longpositie is het enkel toegelaten de stoploss te verhogen, bij een shortpositie mag je enkel je stoploss verlagen. Enkel op die manier verklein je systematisch je aanvankelijke risico. Weersta dus aan de verleiding om je stoploss te vergroten omdat een openstaande positie tegen je ingaat, dit gaat compleet in tegen de reden waarom je stoploss voor de positie in eerste instantie inlegde en zorgt er enkel voor dat je verliesposities groter wordt dan wat je aanvankelijk bereid was te riskeren.


5. Wees je ervan bewust dat een stoploss geen wondermiddel is.

Een stoploss mag dan wel een onmisbare tool zijn in de traderbox van een actieve trader, toch moet je steeds beseffen dat het onverhoopt altijd mis kan gaan. Aandeel X dat vandaag bijvoorbeeld aan 25 euro noteert kan in de loop van vandaag worden geschorst en morgen een restwaarde van 0 hebben. Niettegenstaande dergelijke situaties zeer uitzonderlijk zijn is het wel een reden om ook andere zaken in rekening te brengen bij het aspect risicobeheersing. Kies steeds voor aandelen met voldoende volume en liquiditeit bijvoorbeeld en steek je volledige beleggingskapitaal nooit in één keer volledig in één aandeel!


Het Chartmill Team

#stoploss

Recent Blogartikelen
Blogarchief
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square